Ulusal basındaki haberlere nazaran, Kogi eyaletine bağlı Anyoke bölgesinde bir meskende, lokal yemek olan “amala” tüketen şahıslar zehirlendi. Zehirlenenlerden 6’sı konutta hayatını kaybetti.
Kogi Eyaleti Sıhhat Komiseri AbdulAzzez Adams Adeiza, yaptığı açıklamada, konuttaki başka 2 kişinin kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu belirtti.
Olayı soruşturmak için sıhhat komitesi kurulduğunu kaydeden Adeiza, incelenmek üzere yemek örneklerinin alındığını söyledi.
Amala, Nijerya’nın güneybatı kesitinde, bilhassa Yoruba kabilesi ortasında tanınan olan klâsik bir Nijerya mutfağıdır. Yam unundan yapılan bir kırlangıç türüdür ve ekseriyetle Ewedu, gbegiri, Okro çorbası, Egusi çorbası, efo riro ve Ogbono çorbası, obe cet üzere çorba güveçleriyle servis edilir.
Nijerya’da Amala yalnızca yiyecek değil; kültürel bir kimliktir. Yoruba kabilesinin bir sembolüdür ve ekseriyetle düğünler ve cenazeler üzere değerli etkinliklerde servis edilir. Her vakit favori bir yemektir ve birden fazla lokal restoranın menüsünde daima yer alır ve ayrıyeten ailelerin birlikte tadını çıkarması için yaygın bir yemektir.
Amala, dövülmüş yam, eba yahut fufu ile karşılaştırıldığında hafif bir kırlangıçtır. Bunun nedeni, amala’nın güneşte kurutulmuş (susuzlaştırılmış) yamdan yapılan yam unundan yapılmasıdır. Yam nişasta bakımından güçlü olsa da, nişastanın birçok kurutma süreci sırasında kaybolur. Bu, amala’yı çok daha hafif bir yutma yemeği yapar.
Amala’nın dokusu yumuşak, pürüzsüz ve hafif elastiktir ve besbelli bir topraksı tada sahiptir. Bariz topraksı tadı, çorba yahut güveçlerle servis edilmeden tek başına yenememesine neden olur.