ANKARA (İGFA) – TÜİK, 2023 yılına ilişkin Bitkisel Eser İstikrar Tabloları yayımladı.
Tahıl eserleri toplamı için 2022-2023 piyasa periyodunda yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) yüzde 92,3 olarak gerçekleşti. Toplam tahıl üretiminde en büyük hisseye sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 95,9 (durum buğdayında yüzde 181,0, öteki buğdayda yüzde 86,4), yem endüstrinin en değerli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 90,0, mısırın yeterlilik derecesi yüzde 85,8, soyanın yeterlilik derecesi ise yüzde 5,2 olarak gerçekleşti.
Meyveler ve içecek bitkilerinde 2022-2023 piyasa devrinde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 683,5 ile fındıkta gerçekleşti. Turunçgiller kümesinde yer alan meyvelerin tamamının kendine kâfi olduğu görüldü. Toplam çay arzının büyük bir kısmı kendi üretimimizden karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi yüzde 97,9 oldu.
Seçilmiş meyve eserlerinde yeterlilik dereceleri, 2022-2023
Sebze eserleri toplamı için 2022-2023 piyasa devrinde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi 1,3 oldu. Sebzelerde en yüksek yeterlilik dereceleri domateste yüzde 117,5, hıyarda yüzde 117,4, havuçta ise yüzde 113,9 olarak gerçekleşti.
Seçilmiş zerzevat eserlerinde yeterlilik dereceleri, 2022-2023