DR.HASAN ÇAĞLAR GÜROL- Bugün zencefiller ailesinden bir toprak altı yumrusu olan klasik Hint ve Çin tıbbında, Ayurvedik tıpta 4 bin yıldır kullanılan tabiatın mucizelerinden bir bitki olan zerdeçaldan (turmerik) bahsedeceğim. Çünkü artık klasik kullanımı bir tarafa, bilhassa Almanya ve Amerika’da akademik yayınlarla desteklenen kanserden korunmada ve kanser tedavisine takviye olarak yaygın kullanım kazanmıştır. Yıllardır özel hazırlanmış damardan kullanılabilen ağırlaştırılmış formları Almanya’da kanser tedavilerine çok önemli katkı sağlıyor.
Nasıl koruyor?
Zerdeçalın etkin unsuru kurkuminin, kanserin birinci adımı olan DNA hasarından bizi koruyan bedendeki enzimleri aktive ettiği pek çok çalışmayla gösterilmiştir. Birebir vakitte bedene alınan toksik ve karsinojenik (kansere neden olabilen) bileşiklerden dokularımızın korunmasını sağlar. Tüm bedende ziyanlı iltihabi süreçleri baskılar. Tıbbi fitoterapide nerelerde kullanılır derseniz; midevi, antienflamatuar, mikrop, mantar, virüs öldürücü; gaz giderici, safra salınımı arttırıcı, bedeni temizleyici, lipid düşürücü, karaciğer hami, tümör önleyici, kanserin yayılımını sağlayan angiogenesis baskılayıcı, kalp ve damar sıhhati ile bilişsel performansı destekleyici diye uzayıp gidiyor. Aslında bu kadar geniş tesir alanında şaşırılacak bir şey yok. Zira günümüzün kronik hastalıklarının ve kanserin ana sebebi kronik inflamasyona karşı antienflamatuar ve antioksidan ağır tesirleriyle savaşıyor.
Nasıl tüketmeliyiz?
Hindistan’da doğduysanız çok efor sarfetmeye gerek yok, köri baharatının ana unsuru zerdeçaldır ve bebeklikten itibaren düşük dozda kurkumin (zerdeçalın etkin maddesi) daima alırlar. Biz nasıl kullanalım? Öncelikle yemeklerimize, bilhassa et yemeklerimize damak tadımıza nazaran az ölçüde, nohut kadar koyabiliriz. Bunu sistemli olarak yaparsak, yararı olur. Ya da toz zerdeçalı yoğurtla, yemeklerde baharat olarak kullanabiliriz. İnternette çayından hoşluk maskesine kadar birçok tanım bulabilirsiniz. Lakin siz siz olun zerdeçalı sofranızda sık, ancak daha güzel emilmesini sağlayan karabiber ile birlikte kullanın. Köri bileşimindeki baharatlar da daha yeterli emilimi sağlıyor. Sık ve sistemli kullanım bizi pek çok illetten korur.
Fitoterapide kullanımı
Hastalık kapıya dayanmışsa ağızdan doğal formda aldığımız zerdeçaldaki kurkumin emilim oranları ve ölçüleri yetersiz kalır. O vakit ileri teknoloji ile bağırsak emilimleri (100 kata kadar arttırılmış formlar var), dozları arttırılmış (tek dozu 3-5 kilogram zerdeçal yemiş kadar) formlarını oral ya da intravenöz olarak kullanmak gerekir. Esasen tıbbi fitoterapi (bitkilerle tıbbı tedavi) kaç mg., ne aralıkta, ne tesirde, ne emilimde, ne formda yapıldığı takip eden bir bilimdir. Bir tedavi aktifliğini yemeğe koyduğumuz ölçüyle sağlayamayız.
Günün özeti; hasta olmadan zerdeçalı sofranızda sık sık, ancak daha uygun emilmesini sağlayan karabiber ile birlikte kullanın. Anti inflamatuar ve antioksidan tesirlerinin, tabiatın şifasının tadına varın. Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, Instagram hesabımız @drhasancaglargurol ve 0536 725 5454 numaralı WhatsApp sınırından bizlere ulaşabilirsiniz. Sevgi, sıhhat ve huzurla kalın.