Marketlerden restoranlara kadar, bu çalışan itirafları besin sanayisinin perde ardını gözler önüne seriyor. Bir sonraki dışarıdan yeme kararınızı önemli biçimde sorgulayabilirsiniz .Çalışanların yaptığı bu şok edici itiraflar, yemek tabaklarımızın arkasındaki gerçekleri tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Pekala kimler ne itiraflarda bulunmuş? Birlikte bakalım…
1. Marketlerdeki israf: Her gün çöpe giden tonlarca yiyecek
Bir marketin et reyonunda çalışan bir kişi, her gün inanılmaz ölçüde yiyeceğin çöpe gittiğini söz ediyor:
‘Her gün endüstriyel boyutta bir çöp kutusunu dolduracak kadar et, tavuk ve balık atıyorduk. Çalışanlara vermek yahut bağış yapmak üzere bir seçenek yoktu. Her şey tarihlere nazaran hareket ediyordu ancak siparişleri azaltmak üzere bir düzenleme de yapılmıyordu. Bu kadar kaliteli eserin çöpe gitmesi hakikaten müthişti.’
2. Fırın ve şarküteri reyonlarının perde arkası
Bir marketin fırın kısmında çalışan bir kişi, gece sonunda çöpe giden yiyecek ölçüsünü şu sözlerle açıklıyor:
‘Her gece çuvallar dolusu ekmek ve pasta eserini çöpe atıyorduk. Birçok hala son kullanma tarihine günler varken atılıyordu. Daha berbatı, çöpler gece kilitleniyordu. Bu durum bilhassa sıkıntı durumda olan şahıslar için üzücüydü zira bu yiyecekler onlara çok yardımcı olabilirdi.’
3. Restoran mutfaklarındaki şok edici detaylar
Bir restoran çalışanı, ‘çiftlikten sofraya’ konseptine sahip restoranların paklık standartları hakkında şu itirafta bulunuyor:
‘Restoranımızda patates püresi, plastik torbalarda pişirilip müşterilere taze yapılmış üzere sunuluyordu. Bunun üzere birçok eser, hazır olarak gelir ve yalnızca süslenerek taze üzere gösterilir. Geri dönüşüm yapılmıyor ve sıhhat standartları birçok vakit göz arkası ediliyordu.’
4. Sıhhat denetçilerinin gözünden kaçan yerler
Sağlık denetçileriyle çalışan bir kişi, restoranların hijyen eksikliklerini şu formda anlatıyor:
‘Bir restoranda, çorbada çok fazla hamam böceği olduğunu söyledik ve kapattık. Ancak müşteriler çorbadaki böcekleri fark edene kadar açık kalabiliyorlar. Sıhhat standartlarının göz arkası edildiği çok fazla yer var.’
5. Kafe ve bar mutfağında hijyen sorunu
Bir kafede çalışan öteki bir kişi, mutfak şartlarını şu formda anlatıyor:
‘Bir bar üzerinde yer alan kafede çalışıyordum ve mutfağı paylaşıyorduk. Her şey kirle kaplıydı ve merdivenlerin yanındaki yer her vakit yağ birikintisiyle doluydu. Orası tam manasıyla bir felaketti.’
6. Dondurucuda sıra dışı bir durum
Bir İtalyan restoranında çalışan bir kişi, sahibinin alışılmadık bir davranışını şu biçimde paylaşıyor:
‘İlk işim mahallî bir İtalyan restoranında çalışmaktı. Sahibi, dondurucuda envanter sayımı yaparken sistemli olarak sigara içiyordu. Bu alışkanlığı şaşırtıcıydı lakin restoran 25 yıl sonra bile hala faaliyette.’
7. Favori restoranların korkutucu gerçekleri
Birden fazla mutfağı incelemiş bir çalışan, tanınan restoranlarla ilgili tasa verici bir gerçeği lisana getiriyor:
‘Yüzlerce mutfakta bulundum ve şunu söyleyebilirim ki çoklukla lokal halkın favorisi olan tanınan restoranlar iğrenç durumda. Binalar dökülüyor, yiyecekler bayat ve duvarlar, tavanlar, yerler her çeşitten böcek ve kemirgenle dolu. Umarım bu yalnızca benim bölgeme hastır ve ülke genelinde yaygın değildir.’